Herman Engels
Home | Biografie | Concertagenda | Foto's | Sponsors | Archief | Links
 


Herman Engels, residerend dirigent van cc ‘t Schaliken en Cultureel Centrum 'Zwaneberg', internationaal werkzaam, programmeert vooral romantiek en XXste eeuw,met aandacht voor Vlaamse componisten. Hij brengt Vlaamse solisten met naam én vooral jong Vlaams talent op het podium met orkesten uit binnen- en buitenland. Naast het bekende repertoire van beroemde componisten worden ook minder bekende werken gespeeld. Hij wil het publiek een muzikaal menu presenteren waarin de verrassing en de ontdekking een rol spelen.


Herman Engels studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel.

Hij vervolmaakte zich in koordirectie bij Hans Grischkat (Stuttgart) en Wilhelm Ehmann (St.Moritz). Orkestdirectie studeerde hij bij Otmar Suitner (Mozarteum Salzburg) en Pierre Dervaux (Paris).

Herman Engels was tweede dirigent en assistent van Vic Nees aan het Omroepkoor van de BRTN in Brussel. In Nederland was hij dirigent en docent aan de Conservatoria van Utrecht en Den Haag.
Herman Engels dirigeerde o.a. het Festival van Vlaanderen, Internationales Jugendfestspieltreffen Bayreuth, Paasfestival Praag, Muziek Lente Festival Presov (SK) en was dirigent "in residence" van VKW (Vereniging Kristelijke Werkgevers en kaderleden). Hij was stichter en dirigent van get Ensemble Voca Lisa.
Hij was gastdocent aan de University of the Philippines (Manila) en Universidad Nacional te San José (Costa Rica).

Hij was gastdirigent bij de BRTN (Belgische Radio en Televisie), de SDR (Süddeutscher Rundfunkchor Stuttgart), de Musici de Praga, het Prager Collegium, het Brabants Kamerorkest, de Frankfurter Vokalsolisten, de Philippine Philharmonic Orchestra,de WDR (Westdeutscher Rundfunkchor Köln) ,Radio France (Paris), het Staatsoper Orchester Budapest (Budapest Pilharmonic Orchestra), Statny Komorny Orchester (Slovak Sinfonietta) Zilina, Statni Komorni Filharmonie Ceske Budejovice (Budweis,CZ), de Debrecen Philharmoniker (H) , de Elbland Philharmonie (D), de BR (Bayerischer Rundfunkchor München), de NDR (Norddeutscher Rundfunkchor Hamburg), de Janacek Philharmonie (Ostrawa, Cz), de Budapest Chambre Orchestra (concertreis Brazilië) ,de Martinu Filharmonie (CZ) , de Filharmonie Hradec Kralové (CZ), de Moravska Filharmonie (CZ) , het State Choir Latvija, Riga (LT), de Filharmonica de Stat Oradea (RO), de Filarmonica de Stat Sibiu (RO), het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie (B), en het Moscou New Chamber Orchestra, de Capella Cracoviensis (Krakow PL), het Polish Choir (Krakow), Tallinn Philharmonic Orchestra(Estonia).

Herman Engels is permanent gastdirigent van de Filharmonica de Stat Oradea (RO) en de Slovak Sinfonietta (SK).

Herman Engels werd onderscheiden met de “Médaille de Vermeil” de “Art -Sciences - Lettres” ; bekroond door de Académie Française, Paris, en de “Medaglia d’ oro” dei Studi Storici B. Pio IX, Roma.
Hij ontving in Brussel de Fuga – Trofee van de Unie van Belgische Componisten.