Home | Biografie | Concertagenda | Foto's | Sponsors | Archief | Links

 

zaterdag 21 januari 2012 - 20.00 uur
_____________________________________

NIEUWJAARSCONCERT
_____________________________________

Schouwburg 't Schaliken
Herentals

 


G. Rossini
Ouverture “Wilhelm Tell”

W.A.Mozart
Concerto voor klarinet en orkest in A KV 622

Roeland Hendrickx - klarinet

J. Bielecki Chronoplastykon
(uit “Zegary “ / “Klokken-Uurwerken”)

A. Borodin
In de Steppen van Midden-Azië

E. Grieg
Peer-Gynt suite nr. 1

KAMERPHILHARMONIE VLAANDEREN

ROELAND HENDRICKX
klarinet

Roeland Hendrickx

 

HERMAN ENGELS
dirigent

 

De Kamerfilharmonie Vlaanderen opent met de beroemde ouverture «Wilhelm Tell» van Rossini, een opera met een happy end. De grote ouverture die aan de opera voorafgaat, bevat prachtige melodieën in cello, althobo en fluit. De ware bekendheid van deze ouverture ligt in de finale: de mars waarmee Rossini een onvergetelijk effect bereikt.

Roeland Hendrickx is de eerste klarinetsolo van het Nationaal Orkest van België. Hij vormt een fantastisch duo klarinet en piano met Liebrecht Vanbeckevoort en vertolkt het klarinetconcerto van Mozart. Mozart componeerde dit meesterwerk voor zijn vriend en toenmalig topsolist Anton Stadler.

Herman Engels programmeert voor dit Nieuwjaarsconcert twee symfonische gedichten: symfonische muziek met een verhaal, een achtergrond, die vertelt zal worden tijdens de voorstelling.

Alexander Borodin componeerde “In de Steppen van Midden-Azië” waarin hij het verhaal vertelt van een karavaan kooplieden die vanuit Rusland door de Steppen trekt onder escorte van Russische soldaten.

Edvard Grieg begenadigd componist van de romantische Noorse nationale school van wie iedereen, al is het uit onze schooltijd de “Peer Gynt – suite” kent. Ook hier een verhaal, waargebeurd in het begin van de 19 de eeuw in Gulbrandsdal in Noorwegen, naar een toneelstuk van Ibsen. Peer is een ruwe boerenjongen die tijdens een bruiloft een meisje ontmoet : Solvegj. Peer wil met haar dansen maar Solvegj weigert omdat zij schrik heeft van zijn wilde natuur. Peer is woedend en ontvoert de bruid Ingrid die hij meeneemt naar zijn hut in de bergen. Hij laat Ingrid echter snel gaan en hij trekt de bergen in. Solvegj is echter verliefd geworden op hem en zoekt zijn hut. Peer is echter nog weg, maar Solvegj wacht op zijn terugkeer. Peer keert terug, gebroken en uitgeput. Hij sterft gelukkig in de armen van Solvegj. Peer Gynt is een dromer, iemand met veel fantasie. Grieg neemt ons mee in het verhaal van Peer.