Herman Engels - dirigent
Home | Biografie | Concertagenda | Foto's | Sponsors | Archief | Links

 

zaterdag 18 januari 2014 - 20.00 uur
________________________________


SLAVISCHE ROMANTIEK

NIEUWJAARSCONCERT

_____________________________________

Schouwburg 't Schaliken
Herentals

 Michail Iwanowitsch Glinka
Ruslan und Ludmilla (ouverture)

Janusz Bielecki
Symphony of Senses (Symfonia zmyslów)
allegro, adagio, scherzo, finale (première in België)

Nikolai Tschaikin
Concerto voor accordeon en orkest
Ludo Mariën, accordeon

Nikolai Rimsky-Korsakow
Capriccio Espagnol op. 34

Antonin Dvorak
Slawische Tänze op. 72

Bedrich Smetana
Vitava (Die Moldau)

 

Ludo Mariën

LUDO MARIËN
accordeon

KAMERFILHARMONIE VLAANDEREN

HERMAN ENGELS
dirigent

 

Romantiek uit de Slavische landen in boeken en partituren: bibliotheken vol! Tschaikowski, Rachmaninow, Dostojewski, Tolstoj, Dvorak, Smetana, Kundera, ...

Pathos, melancholie, triomf, droefheid, uitbundigheid, dans, grote orchestraties, meeslepende melodieën: een greep uit de ingrdiënten van een grote Europese cultuur.

Naast de Romaanse en de Germaanse cultuur bestrijkt de Slavische cultuur een enorm groot gebied in Europa. Van het noorden tot de Zwarte Zee en van de Oder-Neisse-grens tot aan de oeral: inspiratiegebied voor componisten, dichters en schrijvers.

Glinka is de grondlegger van de Russiche Nationale School in de 19de eeuw: "Ruslan en Ludmilla" is een spetterende ouverture.

Ludo Mariën, internationaal gerespecteerd Vlaams (Kempens) accordeonist, schittert in een te weinig uitgevoerd virtuoos en romantisch concerto van Nicolai Tschaikin.

Wie kent niet de beroemde "Moldau" van de Tschjechische componist Smetana op de melodie van "Ik zag Cecilia komen"? Smetana putte zijn inspiratie voor dit deel voor het symfonisch gedicht "Mijn Vaderland" uit de beroemde rivier die door Tschjechië stroomt en waar steden als Budweis en Praag aan de oevers prijken. Het verloop van de rivier hoort men duidelijk in de muziek.